Nedelja, 03. decembar  2017.

 
U Malom pozorištu "Duško Radović" premijerno je izveden kabare "Svi smo isti". Glavne uloge tumačile su osobe sa invaliditetom, a podršku su im pružili profesionalni muzičari i ansambl "Kolo".
 
Zaljubljeni u filmsku muziku, pozorišnu scenu i život, glavni akteri predstave "Svi smo isti" podsetili su publiku na hitove iz ostvarenje "Ljubav i moda", "Bluz braders", "Futluz" i pobrali aplauze. Mladi sa autizmom, slabovidi, slepi, gluvonemi, osobe sa invaliditetom pokazali su veliki talenat i otkrili želju.
 
 
"Da ćemo jednog dana biti svi ravnopravni, jer i mi možemo dosta toga kao ljudi bez invaliditeta", kaže Ivan Dimić.
 
"Oni imaju čistu esenciju ljubavi koju daju i očekuju da za uzvrat samo dobiju naklon i osmeh da su to što su uradili, da su uradili dobro", ističe Đorđe Makarević, scenarista, koreograf i reditelj.
 
Višemesečne pripreme rezultirale su upečatljivim scenskim nastupima. Uvežbane numere, večernja toaleta, šminka, vodilo se računa o svakom detalju na sceni i iza nje.
 
"Malo pozorište 'Duško Radović' je potpuno pristupačno za sve vrste invaliditeta. Takođe ćemo imati program odštampan na Brajevom pismu i tumača za srpski znakovni jezik koji će sve vreme pratiti dešavanje na sceni", navodi Marija Družijanić iz Udruženja "Nebograd".
 
"Ja sam majka devojke sa autizmom, tako da koliko je teško organizovati kvalitetno njihovo slobodno vreme. Ovo je primer dobre prakse kako to može i takođe način da se osobe sa invaliditetom iskažu kroz svoje talente, kroz umetnost", smatra Natalija Lazić, producentkinja predstave.
 
Projekat su podržali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gradski Sekretarijat za socijalnu zaštitu, Muzej nauke i tehnike i brojni prijatelji.
 
Pripremila Snežana Stamenković Jojić

Izvor RTS http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/8/kultura/2958964/osobe-sa-invaliditetom-pokazale-talenat-u-predstavi-svi-smo-isti.html

SVI SMO ISTI 1

Baza korisnika