Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević održao je sastanak sa predsednicima 33 Saveza u Republici Srbiji i rekao da će sredstva koja će ove godine biti raspoređena, biti veća u odnosu na prošlu godinu, odnosno oko  1,7 milijardi dinara, kao i da će u toku godine Ministarstvo naći način za obezbeđivanje dodatnih sredstava.
 
Đorđević je upoznao predsednike sa Programskim konkursom za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji u 2018. godini i istakao da je ovaj sastanak prilika da predstavnici saveza sagledaju prioritetne projekte za koje će moći da konkurišu, ali i da predstave probleme koje imaju, kako bi resorno ministarstvo napravilo plan pomoću kojeg bi savezi bolje funkcionisali, a krajnji korisnici bili uključeni u sve sfere društvene zajednice, što je i cilj i prioritet u narednom periodu.  
 
"Potrebno je da što više projekata bude odobreno na konkursu, da se sredstva utroše na prioritetne projekte i samim tim na najbolji način doprinesu da osobe sa invaliditetom budu ravnopravni partneri.  Želim  da ove godine budemo još uspešniji, jer je to jedan od načina da sledeće godine izdvojimo još više sredstava za saveze i udruženja", kazao je Đorđević  i naglasio da će se na kraju  svake godine analizirati  sve što je urađeno, kako  bi se sprečile eventualne  zloupotrebe. 
 
Prema njegovim rečima, u Srbiji ima oko 715.000 osoba sa invaliditetom, a nezaposlenost među njima je dosta veća nego u ukupnom zbiru na državnom nivou, što iznosi 12,7 odsto.
 
Đorđević je rekao  da je važno boriti se protiv stereotipa prema osobama sa invaliditetom, sprečiti njihovu diskriminaciju na konkursima za posao i pokazati društvu da upravo oni rade čak i bolje i kvalitetnije od drugih.
 
"Mi želimo da budemo primer dobre prakse, a samim tim  imamo jednu slepu osobu u našem Ministarstvu koju smo poslali na Diplomatsku akademiju na dodatno školovanje i on tamo postiže izvanredne rezultate. To je samo primer da osobe sa invaliditetom rade svoj posao odgovorno i sa velikim motivom", rekao je ministar.
 
Đorđević je najavio  da Ministarstvo radi na jednom velikom i važnom projektu sa Gradom Beogradom.
 
"Beograd će biti prvi grad u Evropi u kojem će u svim opštinama, ključne raskrsnice biti pokrivene semaforima sa  zvučnom signalizacijom“, istakao je Đorđević.
 
Petak, 02 Februar 2018
 
preuzeto/izvor: web sajt Ministarstva rada, zaposljavanja i socijalne politike, 

https://www.minrzs.gov.rs/aktuelno/vise-sredstava-za-osobe-sa-invaliditetom-u-2018-godini.html

 

Baza korisnika