"Medicinske sestre i babice, briga o čistoći je u vašim rukama!"

Svake godine 5. maja se obeležava Dan higijene ruku, a širom sveta ljudi se pokreću na akciju za  pridržavanje mera za higijenu ruku u zdravstvenim ustanovama, štiteći tako zdravstvene radnike i pacijente od infekcija.

Ove godine tema kampanje „SPASI ŽIVOT: Operi ruke“ usklađena je sa Godinom medicinskih sestara i babica i ima za cilj da se medicinske sestre i babice prepoznaju kao “heroji fronta” koji zaslužuju priznanje i uvažavanje i da se istakne njihova kritična uloga u prevenciji infekcija.

Ciljevi kampanje 2020.

Glavni cilj kampanje Globalnog dana higijene ruku je: prepoznati da je pranje ruku jedna od najefikasnijih akcija koje možete preduzeti da smanjite širenje patogena i sprečite infekcije, uključujući virus COVID-19. Zdravstveni radnici imaju značajnu ulogu u sprečavanju infekcija inspirišući nas na neophodnost redovnog i čestog pranja ruku.

5.мај дан хигијене руку

Kao deo kampanje 2020, SZO i partneri imaju za cilj da:

  • Učine higijenu ruku globalnim prioritetom
  • Inspirišu higijenu ruku i promenu ponašanja
  • Priključe se zdravstvenim radnicima u brizi o čistoći i sprečavanju infekcija

Kampanja takođe poziva na akciju kreatore politika kako bi medicinskim sestrama obezbedili sigurno radno okruženje i poboljšali uslove rada za medicinsko osoblja. Pored toga, poziva odgovorne za prevenciju i kontrolu infekcija da osnaže medicinske sestre i babice u pružanju brige o čistoći. Kampanja takođe doprinosi globalnom pozivu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na akciju “WASH” u zdravstvenim ustanovama.

  1. maja nam se pridružite u slavljenju medicinskih sestara i babica širom sveta!

Učestvujte u kampanji WHO's #SafeHands Challenge

Tapšite medicinskim sestrama i babicam 5. maja u podne kako bi im se na taj način zahvalili na značajnoj ulozi koju imaju.

Pogledajte video ili sliku i delite je na svojim društvenim mrežama: #HandHigiene, #SupportNursesandMidwives.

Baza korisnika