15. октобар - Међународни дан слепих, познатији као дан белог штапа, Савез слепих Србије традиционално обележава већ три деценије. Обележавање овог значајног датума представља јединствену прилику да се укаже на важност оснаживања организација које заступају интересе својих чланова, да се нагласи значај ове специфичне теме која заслужује пажњу не само стручне јавности и доносиоца одлука већ и да се шира јавност упозна са контекстом деловања и рада ових организација које доприносе инклузији слепих особа у живот шире друштвене заједнице и промовишу њихова људска права. Савез слепих Србије је самостална, јединствена, инвалидска организација са дугогодишњом традицијом, са 45 локалних организација у саставу које окупљају преко 12.000 чланова, са којима остварује заједничке циљеве и интересе слепих  и слабовидих у Републици Србији. 

Свечана Академија поводом обележавања Међународног дана слепих која је одржана у Центру за културу у Смедереву, започета је химном Боже правде у извођењу црквеног хора Слога при Саборном Храму Светог Ђорђа у Смедереву и читањем честитке председника Републике Србије, господина Александра Вучића, упућене Савезу слепих Србије и слепим и слабовидим особама у Републици Србији.

Свечана академија Смедерево

Након свечаног отварања, Милан Стошић, председник Савеза слепих и Националне организације особа са инвалидитетом Србије, захвалио се председнику Александру Вучићу на свесрдној подршци у досадашњем остваривању циљева усмерених ка унапређењу положаја особа са инвалидитетом и указаној спремности да заједно са Савезом слепих Србије и у наредном периоду делује ка заједничком циљу континуираног унапређења живота свих наших грађана. Истовремено је председник Савеза упутио захвалност председнику Републике Србије, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Сектору за заштиту особа са инвалидитетом на системским решењима, стратешком приступу и конкретној подршци и помоћи у реализацији пројекта адаптације, опремања и дигитализације садржаја библиотеке „Др Милан Будимир” у Београду која је у саставу Савеза слепих Србије почев од 1971. године и која представља највећу библиотеку за слепе особе на Балкану. Истакао је да су организације особа са инвалидитетом укључене у процес креирања политике умерене на остваривање права свих грађана и да ће Савез слепих Србије у партнерству са свим заинтересованим странама, уз подршку Министарства и Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, наставити овај инклузивни процес. читањем

Градска организација слепих и слабовидих Смедерево доделила је захвалницу помоћници министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом, Биљани Барошевић, за пожртвован рад и усмереност ка остваривању циљева инвалидског покрета и особа са инвалидитетом.

Помоћница министра Биљана Барошевић је Градској организацији слепих и слабовидих Смедерево честитала на обележавању 65 година постојања и радa и указала да је Министарство успостављањем новог начина рада са савезима и удружењима особа са инвалидитетом који се огледа у партнерству и сарадњи, стратешки приступило решавању проблема особа са инвалидитетом у Републици Србији. Како је истакла, у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом покренута је кампања „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА” са циљем да се појединачне активности које се реализују ради унапређења положаја особа са инвалидитетом одвијају под заједничким слоганом и препознатљивим визуелним идентитетом, као што су постављање рампи на објектима јавне намене, реконструкција и опремање објеката и адаптација тоалета за особе са инвалидитетом, обележавање значајних датума инвалидског покрета, фото конкурс „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА”. Подсетила је на реализоване стратешке пројекте у области приступачности у периоду од 2017. до 2020. године, а као најзначајније навела је да је постављена звучна сигнализација на 57 раскрсница на 509 семафора у свих 17 градских општина Београда, чиме је Београд постао први град у Европи који је омогућио самостално кретање слепим и слабовидим особама , да је финансирана набавка софтвера, односно синтетизатора говора за андроид мобилне телефоне, који слепим и слабовидим особама омогућава да на најквалитетнији начин користе мобилни телефон и подржана реализација више пројеката адаптације, опремања и дигитализације садржаја библиотеке „Др Милан Будимир” у Београду.

Свечаној академији Савеза и Градске организације слепих Смедерево, присуствовали су и представници локалне самоуправе као и други гости и пријатељи Савеза и Градске организације слепих и слабовидих Смедерево.

Међународни дан слепих обележен је уз поштовање свих препорука и мера Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID 19.

Baza korisnika