Београд, 25.11.2020. година

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић састале су се са представницима Националне организације особа са инвалидитетом Србије (НООИС) и савеза удружења особа са инвалидитетом и разговарале о плановима за наредни период и унапређењу сарадње.

25.11

На састанку је разговарано о досадашњим резултатима оствареним у партнерству између инвалидског покрета и ресорног Министарства, као и о приоритетима за наредну годину, мећу којима је и расписивање конкурса за 2021. годину који су од изузетне важности за одрживост и рад савеза и удружења особа са инвалидитетом на територији Републике Србије. Тема разговора био је и наставак реализације Кампање „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА”, коју је Министарство покренуло у сарадњи са НООИС-ом.

„Фокус Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је стварање услова за пуну и ефективну партиципацију особа са инвалидитетом у свим областима друштвеног живота, уз пуно поштовање њиховог достојанства и индивидуалне аутономије”, истакла је министарка Кисић Тепавчевић.

Министарка је нагласила да је размена информација и укључивање особа са инвалидитетом у процес доношења одлука кључно за унапређење положаја особа са инвалидитетом. Такође, истакла је да ће Министарство, у складу са епидемиолошком ситуацијом, када се створе услови, организовати састанак са представницима свих 33 савеза у Републици Србији, уз уверење да ће сарадња ових организација и Министарства у наредном периоду бити додатно унапређена.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић честитала је Националној организацији особа са инвалидитетом и целом инвалидском покрету на одликовању сребрном медаљом за заслуге од стране председника Републике Србије Александра Вучића и истакла да је додела признања изузетна част, али и одговорност за даље деловање и напредак у овој области.

Председник НООИС-а и председник Савеза слепих Србије Милан Стошић изразио је огромно задовољство добијеним признањем и захвалност Министарству и Сектору за заштиту особа са инвалидитетом на изузетној сарадњи и исказаној спремности да подржи идеје и активности које су предуслов за потпунију партиципацију особа са инвалидитетом у свим друштвеним токовима.

Извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић саопштила је да је на конкурс за награду Ј=ДНАКИ, коју почев од 2018. године поводом одржавања првог Сајма Ј=ДНАКИ, додељује Национална организација особа са инвалидитетом Србије, уз подршку Министарства - Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, пристигло 20 пријава организација особа са инвалидитетом или појединаца, односно особа са инвалидитетом из 13 локалних самоуправа: Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Ужица, Сремске Митровице, Бачке Тополе, Новог Кнежевца, Крушевца, Бруса, Алексинца, Лесковца и Власотинаца.

Prvi sastanak sa ministarkom 25.11

Добитници награде Ј=ДНАКИ за 2020. годину су: у категорији „Ј=ДНАКИ у иновативном/инклузивном програму” - Милица Вељковић из Новог Сада, за пројекат „Добро или боље”, у категорији „Ј=ДНАКИ у спречавању дискриминације” награду деле Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије, за пројекат „Ради као што говориш, заједно са особама са инвалидитетом” и Сања Марковић из Београда, члан Савеза дистрофичара Србије и у категорији „Ј=ДНАКИ у приступачности” - Удружење оболелих од мултипле склерозе Северно-Банатског округа Нови Кнежевац, за пројекат „Адаптација МС куће”.  

Добитницима награде честитала је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић уз оцену да и ова награда сведочи о заједничкој успешној сарадњи.

ЈЕДНАКИ 2020

ЈЕДНАКИ У борби против дискриминације 2020

Baza korisnika