Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentMe_Edocs has a deprecated constructor in /home/nooisrs/public_html/plugins/content/me_edocs/me_edocs.php on line 17

Београд, 20.10.2020.

Представљање разултата пројекта „Људска права за све“ који је реализовала Национална организација особа са инвалидитетом Србије, уз финансијску подршку Канцеларије за људска и мањинска права одржана је у инклузивном кафићу „Звуци срца“. Поред новинара присуствовали су представници Савеза за МНРО, Савеза глувих и наглувих Србије, СПИКС-а, Савеза удружења Србије за помоћ особама са Аутизмом, као и чланови удружења МНРО Звездара.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић и Иванка Јовановић извршна директорка НООИС-а су представиле пројекат.

НООИС је у претходних 5 месеци реализовао пројекат – Људска права за све, уз финансијску подршку Канцеларије за људска и мањинска права, а у оквиру пројекта је урађено друго допуњено издање Анализе спровођења Препорука Комитета за права особа са инвалидитетом у Републици Србији и УН Конвенција у лако разумљивом формату за особе са интелектуалним инвалидитетом.

Иванка Ј и Сузана П

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је да Србију обавезује Конвенција о правима особа са инвалидитетом и да је ратификацијом 2009. године она постала део унутрашњег права Србије.

„Иницијални извештај Србије разматран 2016. године и том приликом наша земља је од Комитета УН за права особа са инвалидитетом добила 32 препоруке, на чијем спровођењу имамо обавезу да посвећено радимо до подношења следећег извештаја 2023. Године. Надлежни државни органи, независне институције, НООИС, бројне организације цивилног друштва у последње скоро четири године раде на промовисању ових препорука, као и на њиховој реализацији и праћењу.

Ресорно министарство уградило је ове препоруке и у Стратегију за унапређење положаја особа са инвалидитетом до 2024. године. Канцеларија за људска и мањинска права у сарадњи са НООИС припремила је допуњену анализу спровођења добијених препорука. Прва анализа представљена је крајем 2018. године, а данас сумирамо шта је урађено током 2019. и 2020. Године.

И ова анализа показује да се на највећем броју препорука посвећено ради, то су препоруке које захтевају континуитет у поступању, а односе се на запошљавање особа са инвалидитетом, сузбијање дискриминације, положај жена са инвалидитетом, положај деце са инвалидитетом, приступачности и слично. Анализа је указала и на значај препорука које се односе на ситуације ризика, те да је у случају пандемије вируса КОВИД-19 демонстрирано на најбољи начин колико је важно да управљање ризиком буде инклузивно, а мере заштите приступачне свим члановима друштва. Очекује нас још посла на препорукама које се односе на једнако признање лица пред законом, као и на препорукама које се односе на животни стандард особа са инвалидитетом “, истакла је Пауновић.

Присутни на промоцији

Иванка Јовановић, извршна директорка НООИС:

„Допуњено издање Анализе спровођења Препорука Комитета за права особа са инвалидитетом има за цилј да изворни текст који је првобитно био урађен 2018. године обогати новом анализом и да покаже докле се стигло са спровођењем препорука Комитета у Србији у последње 2 године.  

Посебна пажња је била посвећена прописима и стратешким документима донетим у том периоду, а резултати ове анализе треба да допринесу далјем унапређењу положаја особа са инвалидитетом у Србији уношењем препорука Комитета УН у стратешка докумена и прописе који се односе на особе са инвалидитетом, да оснаже особе са инвалидитетом у далјем заступању за њихову потпунију примену, као и да подстакну сарадњу репрезентативних организација и НООИС-а, надлежних органа власти и независних органа за заштиту лјудских права на спровођењу Конвенције о правима особа са инвалдитетом.

Основни закључак је да је предузето низ мера на спровођењу 25 препорука које изискују континуирану реализацију. Велики број препорука односи се на системска питања које је неопходно решавати у континуитету. Поред тога, потребно је изменити низ прописа како би се правни оквир Србије у потпуности ускладио са одредбама Конвенције, нарочито у областима: одузимања пословне способности, дискриминације, приступачности, сервиса подршке, положаја жена са инвалидитетом, деце са инвалидитетом, процене инвалидности и радне способности и другим областима.

Као неке од кључних резултата постигнутих у претходне 2 године, базираних на диретним препорукама Комитета, издвојила је следеће: усвајање нове Стратегије за унапређење положаја особа са инвалидитетом и очекиваног усвајања првог двогодишњег Акционог плана до краја ове године, ратификацију Маракешког споразума, напредак у области остваривања бирачких права, делимично повећање броја садржаја са титловима у медијима, као и покретање иницијативе за укидање пуног старатељства над особама са инвалидитетом и увођење подршке у доношењу одлука преко пуномоћника.

Израдом Конвенције у лако разумљивом формату, учињен је значајан допринос у бољем разумевању људуских права посебно особа са интелектуалним инвалидитетом, које чине огроман део укупне популације.“

Baza korisnika