Reagovanje NOOIS povodom stava gradskih vlasti u vezi (ne)organizovanja svečanog dočeka paraolimijaca Srbije (poslato SKUPŠTINI GRADA BEOGRADA - gradonačelniku Draganu Đilasu, kao i Sekretarijatu za sport Grada Beograda, Ministarstvu omladine i sporta i Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom pri MRSP-u)

Poštovani gradonačelniče,

Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) kao „krovna“, reprezentativna organizacija, okuplja 13 republičkih saveza udruženja osoba sa invaliditetom i predstavlja više od pola miliona osoba sa invaliditetom u Srbiji i njihovih pravnih zastupnika. Izuzetno smo ponosni na uspehe naših koleginica i kolega, sportistkinja i sportista sa invaliditetom, na upravo okončanim Paraolimpijskim igrama u Londonu. Srbiju je u Londonu predstavljalo 13 sportista, a sa pet medalja naša selekcija je završila na 39. mestu, kao najbolja u regionu. Zlatni su bili Željko Dimitrijević i Tanja Dragić, dok je srebro otišlo u ruke Draženka Mitrovića, Borislave Perić-Ranković i Zlatka Keslera. Raduje nas što su našim šampionima i šampionkama čestitke uputili najviši državni funkcioneri, koji su ih i primili po povratku iz Londona, uključujući predsednika Srbije, Tomislava Nikolića sa ministarkom omladine i sporta, Alisom Marić, kao i pomoćnikom ministra rada, zapošljavanja i socijalne politike, Vladimirom Pešićem.

Izjednačavanje nagrada i državnih stipendija za sportiskinje i sportiste sa i bez invaliditeta za uspehe ostvarene na međunarodnim takmičenjima smatramo važnim doprinosom ravnopravnosti osoba sa invaliditetom i afirmaciji položaja ovih osoba.

Imajući u vidu sve navedene korake koje je država preduzela da afirmiše učešće osoba sa invaliditetom u sportskom životu, bili smo, sa druge strane, neprijatno iznenađeni činjenicom da su naši paraolimpijci bili prinuđeni da sami sebi organizuju prigodno slavlje u Beogradu, odnosno da se niko od nadležnih u gradu Beogradu nije setio da im priredi svečani doček, bilo ispred Doma Narodne skupštine, ili tradicionalno, ispred Skupštine grada Beograda.

Naši paraolimpijci su u Londonu osvojili 2 zlatne i 3 srebrne medalje, ali za nadležne to ipak nije bilo dovoljno da im prirede svečani doček, iako su isti takav doček priredili olimpijcima koji su osvojili 1 zlatnu, 1 srebrnu i 2 bronzane medalje. Ovakav odnos prema osobama sa invaliditetom je nedopustiv i uvredljiv, odnosno ne postiji ni jedno opravdanje za ovakvo omalovažavanje i diskriminatorski odnos.

S tim u vezi NOOIS izražava nezadovoljstvo zbog toga što su nadležni u gradu ovako postupili prema našim šampionima i šampionkama koji su, i kao građani koji bi trebalo da imaju isti tretman i kao veliki sportisti, zaslužili mnogo više poštovanja za svoje uspehe.

Baza korisnika