Čanak: Konkretna pomoć osobama sa invaliditetom

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i predstavnici Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom razgovarali su danas o konkretnim aktivnostima u parlamentu kojima će se poboljšati položaj osoba sa invaliditetom.

- Već duže vreme imamo kontakte, a sada smo dogovorili i konkretne aktivnosti, koje ćemo u parlamentarnom životu zajednički obavljati - rekao je Čanak nakon sastanka u Skupštini Srbije.

Kako je istakao, na sastanku je dogovoreno da organizacija da sugestije i predloge kako bi zakoni trebalo da izgledaju, a kako bi bili usklađeni sa potrebama osoba sa invaliditetom.

- S druge strane, mi smo se obavezali da zakonske predloge koje nam budu dostavlji plasiramo kako bi se našli na dnevnom redu skupštine. Dogovor je i da napravimo što širi konsenzus, odnosno da izlobiramo među ostalim kolegama iz drugih poslaničkih grupa da se ti zakoni, s obzirom da se odnose na ljude iz svih krajeva zemlje, svih struktura, starosnih i drugih grupacija podrže i da što pre stupe na snagu - rekao je Čanak.


Predsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliliditetom Milan Stošić rekao da je na sastanku dogovorena načelna saradnja.
- U invalidskom pokretu Srbije smo zainteresovani da se postojeća zakonska rešenja iz ove oblasti poštuju, da ih država, koja ih je donela, primenjuje, i to pre svega Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom i Zakon o sprečavaju diskriminacije osoba sa invaliditetom - rekao je Stošić.


On je istakao da je ta organizacija zainteresovana i da se donese zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom, koji bi trebalo da reguliše ustrojstvo udruženja koja postoje i na državnom i na lokalnom nivou.


- Udruženja sada zavise od volje pojedinaca na bilo kom nivou, a ovako bi se na jedan sistemski način uredile sve oblasti i sve funkcijske invalidskog pokreta u Srbiji - rekao je Stošić.


Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović podsetila je da je nacionalna organizacija tokom predizborne kampanje, kao i prethodna dva puta, ponudila potpisivanje protokola o saradnji svim političkim strankama koje su učestvovale na izborima.


Ukazujući da je jedan broj stranaka protokol potpisao, ali i da ima onih koji to nisu učinili, ona je istakla da je ta organizacija i dalje otvorena za saradnju.
- Upravo tim protekolom se definišu osnovni zajednički interesi na kojima će se raditi u narednom četvorogodišnjem periodu kroz donošenje određenih zakona - rekla je Jovanović, dodajući da je Liga socijaldemokrata Vojvodine i ovog puta potpisala sporazum te da je danas konkretizovana saradnja.


Ona je istakla i da je na sastanku dogovoreno da će poslanički klub koji Ccanak predstavlja podržati sve predloge u vidu amandmana koji stignu od strane organizacije, i to na sve zakone, jer ne postoji nijedan zakon koji se ne tiče osoba sa invaliditetom.


- Dogovorili smo se i da ćemo imati podršku u nastavku formiranja lobi grupe za osobe sa invaliditetom koju smo započeli u prethodnom mandatu - rekla je Jovanović, podsećajući da čitav proces nije doveden do kraja zbog vanrednih parlamentarnih izbora, ali da očekuje da bude nastavljen u novom sazivu.

Izvor: Blic
Tanjug | 13. 05. 2014. - 23:45h | Foto: N. Marković

Baza korisnika