недеља, 19. мај 2019

Извор: РТС

Аутор: Наталија Синановић

Новитети за будуће студенте са инвалидитетом

Потенцијалним бруцошима остало је још месец дана да одлуче шта ће да студирају. Факултети који школују ИТ стручњаке најављују нове програме, неки су поново добили стране акредитације, попут Машинског факултета и ФОН-а. Новитета има и за оне који се уписују на основу афирмативних мера.

Универзитет у Београду је направио Правилник за остваривање права за упис особа са инвалидитетом, односно за коришћење афирмативних мера које је дала Влада Србије.

Кандидати већ сада могу да се пријаве лично, поштом или електронским путем Центру за студенте са хендикепом. Центар прикупља сву документацију коју имају, презентује је комисији универзитета, која одлучује о томе ко испуњава услове да искористи афирмативне мере.

"Кандидати који већ имају регулисано своје право од државних органа, у смислу да имају већ решење о инвалидитету, да имају решење о туђој нези и помоћи, односно да имају решење интерресорне комисије на основу којег су похађали средњу школу", објашњава проректор Универзитета у Београду професор Петар Булат.

Истиче да се та документа аутоматски признају и да нема никакве дискусије пред комисијом. 

Међутим, Булат додаје да будуће колеге које желе да се упишу, које до сада нису користиле те мере, имају могућност да на основу својих података из отпусних листа и друге здравствене документације остваре то право.

За њихов упис је до сада одвајано један одсто од уписне квоте, па се на Универзитету надају да ће тако бити и ове године.

Документацију треба да поднесу до првог јуна, како би комисија могла да уради свој посао, а кандидати растерећени уђу у уписну процедуру.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3527399/noviteti-za-buduce-studente-sa-invaliditetom.html

Pravilnik za upis lica sa invaliditetom pdf

Pravilnik za upis lica sa invaliditetom word.doc

Baza korisnika