Европска комисија добила је 47 пријава за награду 2020. године. Град Castellóde la Plana у Шпанији и град Skellefteå у Шведској освојили су друго и треће место.

 Ханија у Грчкој, Тарту у Естонији и Евреук у Француској посебно су поменути. Ханија је препозната по употреби технологије за обезбеђивање приступачног паркинга, Тарту-у због широког приступа приступачности и коначно Евреук-у за свој рад на скривеним инвалидитетима.
 
Награда за приступачан град за 2020. годину иде граду Варшави у Пољској. Укључивањем особа са инвалидитетом и потребама приступачности у настојању да граду учини приступачнијим, Варшава је успела да у кратком временском периоду направи значајно побољшање.
 
О награди
Награда „Приступачан град“, коју је организовала Европска комисија заједно са Европским форумом о инвалидности, једна је од активности Стратегије ЕУ о инвалидности 2010–2020.
 
Награда је покренута 2010. године како би се подигла свест о изазовима са којима се суочавају особе са инвалидитетом и подстакла иницијативе за приступачност у европским градовима са више од 50.000 становника.
 
Награда се додељује граду који је демонстрирао бољу доступност у основним аспектима градског живљења и који има конкретне планове за даља побољшања
bigstock warsaw poland september 258128758 990x556

Baza korisnika