Ажурирани извештај: Етичке медицинске смернице у вези пандемије COVID-19 - Инвалидски инклузивни одговор

  1. марта 2020

Изузетно смо забринути због извештаја у којима се наводи да у неким земљама медицинске смернице за пандемију COVID 19 дискриминишу особе са инвалидитетом.

Због тога смо ажурирали „Отворено писмо челницима ЕУ и земљама ЕУ: COVID-19 - Инклузивни одговор“ са захтевима који се односе на израду недискриминаторних медицинских смерница.

Недискриминаторне етичке медицинске смернице

У земљама у којима здравствени радници неће бити у стању да пруже свима исти ниво неге због недостатка опреме и недовољног финансирања здравственог сектора, медицинске смернице морају бити недискриминаторне и следити међународно право и постојеће етичке смернице за негу у ванредним ситуацијама. Оне су јасне: особе са инвалидитетом не могу бити дискриминисане.

При изради ових смерница власти морају узети у обзир своју обавезу према Конвенцији УН-а о правима особа са инвалидитетом, посебно члан 11 – ризичне ситуације и хуманитарне катастрофе.

Такође морају следити постојеће најбоље праксе као што су:

Изјава Светске лекарске асоцијације о медицинској етици у случају катастрофа: у одабиру пацијената који се могу спасити, лекар треба да узме у обзир само њихов медицински статус и предвиђен одговор на лечење, а треба да искључи било које друго разматрање засновано на немедицинским критеријумима.

Одбор за биоетику Републике Сан Марино дао је смернице посебно за COVID-19: У одређивању приоритета у третману, не могу да се не узму у обзир основни етичке принципи, који се испољавају у исправној примени триаже, покушавајући да оптимизују расподелу ресурса. Једини параметар избора је, дакле, правилна примена триаже, поштујући сваки људски живот, заснован на критеријумима клиничке прикладности и пропорционалности третмана. Било који други критеријум одабира, као што су старост, пол, социјална или етничка припадност, инвалидност, етички је неприхватљив, јер би он представљао кршење људских права. "

Baza korisnika