Преузето са сајта Владе Републике Србије

У наредних 48 сати очекује се повећање броја заражених коронавирусом

Београд, 2. април 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се у наредних 48 сати очекује повећање броја заражених коронавирусом, нагласивши да су се по броју новооболелих у последњих неколико дана издвојили Београд, Ћуприја, Чачак и Ваљево.

Вучић је, на конференцији за новинаре у Палати Србија после заједничке седнице Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду, рекао да се, нажалост, може очекивати и више смртних случајева.

Ово није предвиђање, ово је нешто што је логично очекивати, имајући у виду број људи који се налазе на респираторима, а њих  је у овом моменту 81, рекао је Вучић, додавши да су остали оболели добро.

Приметили смо као правилност у претходна три дана, од када имамо повећано тестирање, да је већи проценат позитивних, јер се углавном јављају људи са симптомима из четири средине - Београда, Ћуприје, Чачка и Ваљева, рекао је председник.

Он је додао да се чини да је Ниш, после много тешких случајева, и посебно после целе приче о Лугану, успео да се стабилизује, иако се не искључује могућност додатне заразе.

Вучић је рекао да су у Ћуприју и Ваљево послати лекари и опрема, а да се настоји да се додатно помогне и Чачку.

Он је пренео да је донета одлука да се од вечерас забрани окупљање више од две особе, а од суботе у 13 сати уводи се забрана кретања до понедељка у 5 часова ујутру.

Председник Србије је објаснио да су викенди увек правили највеће проблеме, због чега је донета ова мера, указавши на то да се оставља довољно времена грађанима да купе све што им треба за викенд, а да онда седе у кућама.

То једино, како је напоменуо, неће важети за пензионере, који ће и даље имати могућност да недељом од 4 до 7 часова ујутро обављају куповину.

То време не померамо јер желимо да их дестимулишемо да излазе, поручио је Вучић и истакао да би волео да их види у мањем броју него прошле недеље у продавницама, јер је за њих ризик највећи.

Он је нагласио да трећа мера није рестриктивна, односно да је омогућено власницима да у распону од 200 метара од свог места становања прошетају кућне љубимце од 23 часа до један час после поноћи, при чему ће то важити од суботе увече.

Разумемо потребе и кућних љубимаца и оних који воде о њима рачуна, али желимо и да избегнемо ширење заразе, подвукао је Вучић.

Истовремено, он је пренео да је данас формиран Имплементациони тим за економске мере, као и да су исправљене и одређене неправде према епидемиолозима, напоменувши да они више трећину своје плате неће тражити на тржишту, већ ће им држава то исплаћивати.

Baza korisnika