7.04.2020. СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, са мрежом Института/завода уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Светске здравствене организације – Канцеларије за Србију, сваке године обележава 7. април, Светски дан здравља, као један од значајних датума из Календара јавног здравља. Слоган овогодишњег Светског дана здравља је: „Подржите медицинске сестре и бабице”.
 
Светски дан здравља 2020. године наглашава значајну улогу медицинских сестара и бабица у пружању здравствене заштите широм света и позива на подизање капацитета како би се обезбедила боља подршка здравственом систему. Поводом Светског дана здравља ове године биће објављен први глобални извештај о сестринству у свету. Овај извештај ће пружити увид у глобалну слику тренутног броја медицинских сестара и потреба за јачањем радних капацитета у циљу јачања здравственог система. Извештај представља основ за прикупљање података, дијалог и заговарање, даља истраживања и улагања у здравствену радну снагу за будуће генерације. Извештај за бабице биће припремљен током 2021. године.
Медицинске сестре и бабице представљају готово 50% глобалне здравствене радне снаге. На светском нивоу постоји недостатак свих профила здравствених радника, а више од 50% тренутног недостатка здравствених радника чине медицинске сестре и бабице. Да би све земље достигле трећи миленијумски циљ одрживог развоја о здрављу и благостању, Светска здравствена организација (СЗО) процењује да ће свету до 2030. године бити потребно додатних девет милиона медицинских сестара и бабица. Медицинске сестре имају кључну улогу у промоцији здравља, превенцији болести и пружању примарне здравствене неге и здравствене неге у заједници. Медицинске сестре и бабице су често први, а понекада и једини здравствени радници које људи виде, а квалитет њихове процене неге и неге у процесу лечења је од пресудног значаја. Део су локалне заједнице делећи њену културу, снаге и рањивости и на тај начин могу да обликују и пруже ефикасне интервенције за испуњавање потреба пацијената, породица и заједница.
 
Циљеви обележавања овогодишњег Светског дана здравља су:
 
• Да се скрене пажња и уважи рад и пожртвованост медицинских сестара и бабица чија је улога у пружању здравствене заштите непроцењива.
• Да се нагласи значај континуираног усавршавања медицинских сестара и бабица.
• Да се пружи подршка улагањима у медицинске сестре и бабице.
 
Позив на акцију становништву, доносиоцима одлука и здравственим радницима
 
Позив на акцију становништву
1. Медицинским сестрама и бабицама треба показати захвалност за њихов рад.
2. Позвати локалне лидере да учине више како би подржали медицинске сестре и бабице и омогућили им да раде у пуном потенцијалу.
 
Позив на акцију доносиоцима одлука
1. Уложити у образовање и запошљавање медицинских сестара и бабица, тако да универзална здравствена покривеност постане реалност свуда.
2. Оснажити утицај медицинских сестара и бабица чиме ће се побољшати здравствене услуге.
3. Предузети кораке за побољшање прикупљања података о радној снази како би се боље организовали ресурси и извршиле промене тамо где је најпотребније.
 
Позив на акцију здравственим радницима
1. Исказати поштовање према медицинским сестрама, бабицама и осталим здравственим радницима.
2. Уважити њихове идеје и ставове.
3. Укључити медицинске сестре и бабице у одлучивање.

Baza korisnika