ЖЕНЕВА (7. април 2020) – Експерткиње УН за људска права упутиле су апел државама да појачају мере заштите деце да би очувале добробит милиона деце у свету која су за време пандемије КОВИД-19 подложнија насиљу, продаји, трговини, сексуалном злостављању и експлоатацији.

Родитељима, старатељима, пружаоцима услуга и службеницима органа унутрашњих послова потребна је додатна подршка да би повећане ризике по децу свели на најмању могућу меру, изјавиле су експерткиње УН за људска права.

„У целом свету, мере забране кретања и поремећаји у пружању ионако ограничених услуга заштите деце стављају у још угроженији положај децу која живе у психијатријским установама и установама социјалне заштите, домовима за децу без родитељског старања, избегличким камповима, имиграционим притворским јединицама и другим установама затвореног типа, јер ће случајеви насиља, сексуалног злостављања и експлоатације деце смештене у тим објектима вероватно остати неоткривени,“ изјавила је специјална известитељка УН за продају и сексуалну експлоатацију деце Мод де Бер-Букикио.

„За време забрана кретања и изолације код куће и на другим местима, деца су у већем ризику од насиља и експлоатације, као и од тешкоћа у области менталног здравља. То посебно важи за децу која су већ угрожена и која не смеју да буду занемарена,“ рекла је Наџат Мала М'џид, специјална представница генералног секретара УН за насиље према деци.

Експерткиње су апеловале на владе да се постарају да службе заштите деце и унутрашњих послова, са одговарајућим људством и опремом, буду на располагању и приступачне свој деци. То укључује бесплатне СОС телефоне доступне 24 сата, бесплатне СМС сервисе, службе за психолошку и социјалну подршку на даљину и мобилна прихватилишта за малолетна лица.

„Тамо где не постоје те службе од виталног значаја, жртве су приморане да трпе злостављање и насиље управо од оних који се старају о њима или од најближих људи од поверења. Морамо да обезбедимо да заштита деце буде у потпуности интегрисана у одговор на КОВИД-19, као и да се и за време и након пандемије издвоје адекватни ресурси за то,“ нагласиле су.

„Криза слаби везе у заједници, па сви морамо да будемо будни и да пријавимо сваку сумњу на злостављање деце. Ограничење кретања и повећање броја корисника/ца интернета ће вероватно довести и до значајног раста високотехнолошког криминала, као што је врбовање преко интернета за сексуално искоришћавање, стриминг сексуалног злостављања деце уживо и производња и дистрибуција материјала који садржи сексуално злостављање деце.“

„Чврста сарадња између приватног сектора и органа унутрашњих послова је од суштинског значаја за рано откривање случајева високотехнолошког криминала и за делотворно блокирање и уклањање приказа сексуалне експлоатације деце са интернета.“

„За такве операције, неопходне су посебне, обучене полицијске снаге које ће пратити енкриптоване педофилске мреже, законито приступити сачуваним ИП адресама да би обезбедиле доказе, и сарађивати са страним компанијама и органима унутрашњих послова уз строго поштовање међународног права људских права,“ указале су експерткиње.

„Губитак дохотка домаћинства ће несразмерно погодити најугроженију децу света, па ће она постати лак плен за дечији рад, принудни рад у домаћинству, проституцију, принудно просјачење и друге облике експлоатације, што ће вероватно оставити трајне ефекте на жртве.“

„Сви треба да уложимо значајне напоре да подржимо оне који раде на првој линији заштите деце, локалне групе за заштиту права и органе унутрашњих послова. Такође морамо да оснажимо децу да активно учествују у реаговању на ову кризу, између осталог и кроз вршњачке иницијативе. На тај начин, можемо да обезбедимо заштиту достојанства и права деце, и да ниједно дете не трпи пратеће последице ове незабележене пандемије.“

 

(*) Експерткиње: Савет за људска права је именовао Мод де Бер-Букикио (Холандија) за специјалну известитељку УН за продају и сексуалну експлоатацију деце у мају 2014; Наџат Мала М'џид (Мароко) ступила је на функцију специјалне представнице генералног секретара УН за насиље према деци у јулу 2019.

Апел су подржали Урмила Була, специјална известитељка за савремене облике ропства, укључујући његове узроке и последице; Каталина Девандас Агилар, специјална известитељка за права особа са инвалидитетом; Марија Грација Ђамаринаро, специјална известитељка за трговину људима, посебно женама и децом; Дубравка Шимоновић, специјална известитељка за насиље према женама; Дајнијус Пурас, специјални известилац за право на физичко и ментално здравље.

Специјални известиоци/тељке су саставни део система познатог под називом „специјалне процедуре Савета за људска права“. Специјалне процедуре представљају највећу базу независних експерата/киња у систему УН за заштиту људских права, а то је заједнички назив за независне механизме Савета за сагледавање и праћење стања, који се баве било стањем у појединим државама, било тематским питањима присутним широм света. Експерти/киње у оквиру специјалних процедура раде добровољно, нису службеници/це УН и не примају плату за свој рад. Независни су од свих влада и организација и обављају функцију у личном својству.

Специјална представница генералног секретара УН је независна глобална заговорница превенције и искорењивања свих облика насиља према деци.

Контакт-особе за више информација и захтеве медија: Елена Василев (+41 22 917 9720 / Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.), Шушан Качјан (+41 22 917 9984 / Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.) или Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Контакт-особа за упите медија у вези са специјалном представницом генералног секретара УН за насиље према деци: Мигел Калдеира (+1 917 367 6132 / Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.).

Забринути сте за свет у ком живимо?

Онда се данас ЗАУЗМИТЕ за нечија права.

#Standup4humanrights

и посетите веб-страницу http://www.standup4humanrights.org

 

 

 

 

 

 

 

https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=25778&LangID=E

Baza korisnika