Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentMe_Edocs has a deprecated constructor in /home/nooisrs/public_html/plugins/content/me_edocs/me_edocs.php on line 17

Међународни дан паса водича – 28.04.2021.

Сваке године последње среде у априлу обележава се Међународни дан паса водича.

Пси водичи су пси помоћници обучени да воде слепе људе око препрека. Пси водичи пружају могућности за социјалну интеракцију. Пажљиво су обучени за избегавање препрека, безбедан приступ јавном превозу, раскрсницама и обављању других свакодневних задатака. Они помажу слепим и слабовидим особама у превазилажењу свакодневних препрека.

Предности поседовања пса водича

Према стручњацима, поседовање кућног љубимца или терапијске животиње нуди позитивне ефекте социјално, психолошки и физиолошки. Пси водичи имају разне погодности, помажу у повећању самопоуздања и сигурности својим власницима. Дружење које нуди службени пас помаже у смањењу депресије, усамљености и анксиозности. Такође помажу у побољшању кардиоваскуларног здравља свог власника.

Историјат

Johann Wilhelm Klein оснивач Института за образовање слепих у Бечу, 1819. године је писао о методи за обуку паса водича. 1847. године Jakob Birrer , слепа особа из Шведске, написао је водич у коме је описао како је обучио свог пса водича.

Концепт паса водича постао је популаран тек од Првог светског рата. Доктор Gerhard Stalling из Немачке дошао је на идеју да обучи велики број паса како би помогао војницима који су ослепели од бојних отрова. Он је 1916. године отворио прву школу паса водича на свету.

Двадесетих година прошлог века амерички тренер паса по имену Dorothy Harrison Eustis покренуо је покрет паса водича. Он је дресирао првог америчког пса водича. 1929. године основана је школа за дресуру паса водича у Њу Џерсију. Данас постоје многе школе паса водича у читавом свету. Захваљујући овим школама, пси водичи помогли су квалитетнијем животу особа са инвалидитетом, пре свега слепим и слабовидим особама.

Dan pasa vodica

Baza korisnika